Maksātnespējas administrēšana – tāla ceļa pirmais lielais solis

Šodien Saeimas plenārsēdē galīgajā lasījumā pieņēmām ārkārtīgi svarīgu likumu Latvijas kā rietumnieciskas ES un NATO valsts tiesiskuma nostiprināšanai, precīzāk, grozījumus privātpersonu un uzņēmumu maksātnespējas regulējumā. Sevišķi gribu izcelt, ka turpmāk maksātnespējas administratori tiks pielīdzināti valsts amatpersonām, un tas vairs neļaus tiem rīkoties patvaļīgi – piemēram, atsevišķu cilvēku „turības” vairošanai.

Ļoti precīzi līdzšinējo problēmu raksturoja laikraksts „Dienas Bizness” savā otrdienas rakstā „Bermudu trīsstūris Latvijā – nespējot atgūt aizdoto, bankas naudu neaizdos”. Latvijas tiesību sistēma radījusi lielus riskus neatgūt naudu daudzām komercbankām (un ne tikai tām – piemēram, problēma pastāv pat valstij piederošajai AS Reverta, kura nodarbojas ar Parex savulaik sniegto aizdevumu un šīs bankas glābšanā iesaistītās valsts naudas atgūšanu). „Dienas Bizness” šeit raksta, ka attiecīgajā situācijā banku izeja būtu krasi samazināt kredītu pieejamību, bet tas savukārt varētu izraisīt ekonomikas stagnāciju un jaunu emigrācijas vilni.

Šodienas pieņemtie likuma grozījumi Saeimā ir Latvijas pirmais solis pretī situācijas risināšanai citā ceļā. Plašāk par tiem iespējams izlasīt http://saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/22586-saeima-pienem-butiskas-izmainas-privatpersonu-un-uznemumu-maksatnespejas-regulejuma

Tomēr jāsaka, ka ceļš ejams vēl ļoti tāls. Pasaules ekonomikas forumā atzīts, ka Latvija ir tikai 116. vietā pasaulē juridisko strīdu risināšanā. Mums priekšā ir pat dažas tādas Āfrikas valstis kā Mali un Malavi. Malavi pat skolu nav! Mums nepieciešams attīstīt īpašu tiesnešu korpusu, kuri šīs lietas prot tiešām izskatīt, nevis uzreiz noraidīt. AS Reverta valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava, piedaloties „Dienas Biznesa” organizētā apaļā galda diskusijā par šo jautājumu, jau norādīja – cīnoties par valsts ieguldījumu atgūšanu, pārsteidzošā kārtā sastopamies ar tās pašas valsts institūciju pretdarbību… Tiesībsargājošās iestādes nespēj vai nevēlas pildīt tām noteiktos pienākumus. Un te ir runa tieši par šo likumu.

Starp citu, par maksātnespējas administratoriem kā valsts amatpersonām – tagad redzēsim arī finanšu plūsmu viņu kontos saskaņā ar šīs Saeimas beidzot iepriekš pieņemtajām „nulles deklarācijām.