Latvijas Gāzei – par nepareiziem lēmumiem jāmaksā

Saeimas un sabiedriskās domas nostāja par to, ka vairs ilgāk nedrīkst kavēties ar gāzes tirgus atvēršanu Latvijā, ir apliecināta vakardienas Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē – likumprojekts 2. lasījumam tika apstiprināts tāds pats kā 1. lasījumam, lai arī gaidījām lielu uzbrukumu no Latvijas Gāzes puses. Būtībā iestājoties pret Latvijas valsts interesēm, tik un tā neko nepanāca Aigars Kalvītis un Elita Dreimane (par kuru Konkurences Padome satraucās, ka viņa pārkāpj savu pilnvaru robežas – jo pirms tam Dreimane ilgi strādājusi Valsts Kancelejā ar pieeju slepenai informācijai).

Patīkami redzēt, ka Latvija pārvarējusi ļoti spēcīga lobija spēku Saeimā un sabiedrībā kā tādā! Ja tā varēsim turpināt, viss garais process tiks beigts 2017. gada nogalē. Kalvītis gan vēlējās panākt, lai tiek doti vēl papildus pieci mēneši – tad tas būtu apmēram 2018. gada aprīlis, un Ekonomikas ministrija ir gatava par to runāt, taču būtībā tas ir bezjēdzīgi. Latvijas Gāzei ir bijis pietiekami ilgs laiks gatavoties! Tieši tāpat kā Igaunijai un Lietuvai, kuras jau šobrīd ir spējušas ar visu tikt galā. Ja Latvijas Gāze tā tomēr nerīkojās, tad tas ir akcionāru pieņemto lēmumu rezultāts, kuri acīmredzot bija rēķinājušies ar to, ka Latvijā tas neizies cauri un saglabāsies Gazprom monopols. Nu būs pašiem par nepareiziem lēmumiem jāmaksā.

Te var atcerēties, ka viens no LG lielajiem akcionāriem – “E.ON Ruhrgas International GmbH”, kam pieder 47.23%, pirms kāda gada domāja savas akcijas pārdot un Latvijas valsts būtu varējusi tās iegādāties, kļūstot par pilnvērtīgu spēlētāju attiecībā uz abiem Krievijas akcionāriem („Gazprom” ar 34% un „ITERA” ar 16%). Taču pārdošanas cena tika alkatīgi uzstādīta krietni augstāka par tirgus cenu, tāpēc pasākums neizdevās.

Likumprojekta 2. lasījums Saeimā acīmredzot tiks pieņemts 15. decembrī, pēc tam 3. lasījums nākamā gada janvārī. Tad var prognozēt, ka ap Ziemassvētku laiku „Latvijas Gāzes” akcionāri atkal sarosīsies, lai mēģinātu vēl uz kādu laiku kavēt šo monopola tiesību atcelšanu.