Kad aiz kokiem neredz mežu

Virsrakstā minēto sakāmvārdu rodas vēlme piesaukt, kad atkal un atkal lasu pārmetumus Saeimas nesen apstiprinātā valsts 2017. gada budžeta virzienā. Sabiedriskās domas līmenī notiek skaļa ķīvēšanās par “deputātu kvotām”, un šajā troksnī diemžēl pazūd viss labais, kas šajā budžetā ietverts un panākts.

Trača cēlājiem vēlos teikt – jā, kļūdas bija, nemaz nenoliedzu. Nesen jau rakstīju, ka daudzi no šiem “kvotu” priekšlikumiem arī man šķita muļķīgi un nodokļu naudas izšķērdēšana. Tomēr arī Jums ir vērts paskatīties, atvainojiet, mazliet tālāk par savu degungalu.

2017. gada budžets paredz veselu rindu pozitīvu izmaiņu, kuras gan mediju uzmanību diemžēl pārsvarā nav spējušas saistīt; svarīgāk šķitis turpināt skandālu.

Balsojot par Latvijas nākamā gada budžetu, palikām uzticīgi savām trim galvenajām prioritātēm, un tieši tās ir saņēmušas ievērojamu atbalstu: DROŠĪBA (atbalsts iekšlietu struktūrām, piemēram, policistu un ugunsdzēsēju algu palielinājums), VESELĪBA (galvenokārt onkoloģijas nozare) un IZGLĪTĪBA. Un pirmo reizi ir radīta fiskālā rezerve!

Vēl var minēt, piemēram, par 19 miljoniem pieaugušo atbalstu ģimenēm (teiksim, pabalsts par 4. bērnu – no ~34 eiro uz 50 eiro), kāps arī minimālā alga. Aizsardzības budžets pieaugs par 98 miljoniem eiro!

Un arī “kvotu” starpā ir vērtīgi priekšlikumi un iniciatīvas, kas veicina pozitīvu rezultātu sasniegšanu. Piemēram, diskusiju rezultātā pie papildus naudas ir tikusi Latvijas zinātne, kuru taču vienmēr izceļam kā problēmnozari, kurai tās nepietiek… Katrā ziņā, Irbenes radioteleskopa kompleksā valda liels prieks, ka ir parādījies atbalsta finansējums jauna zemās frekvences antenu tīkla izveidei. Un tas būs ieguvums visai valstij un zinātnei kopumā.

Kritika nav slikta lieta, tomēr būt kritiskam nozīmē arī spēju kritiski domāt pašam – neaizmirstot, ka nekas nav tikai balts vai, galvenais, tikai melns. Arī mūsu parlaments un tā pieņemtais 2017. gada valsts budžets, kas ir lielākais Latvijas vēsturē.