Latvija un Rumānija – draudzības saišu stiprināšana

Šorīt Saeimā viesojās jaunais, pirms dažām dienām mūsu Valsts prezidenta akreditētais Rumānijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Kosmins Džordži Dinesku. Šoreiz namatēvs biju es – kā Latvijas-Rumānijas starpparlamentārās sadarbības grupas vadītājs; tāpat piedalījās vēl viens šīs grupas deputāts, Jānis Vucāns.

Līdz šim sadarbība starp abām valstīm noritējusi veiksmīgi, jo abām ir līdzīgs nākotnes redzējums un politiskais kurss; ar jauno vēstnieku iezīmējām trīs būtiskas parlamentāra līmeņa sadarbības sfēras tuvākajam laikam:

            – veicināt oglekļa neitralitātes sasniegšanu ES līdz 2050. gadam, kas ir kopīgs projekts visām valstīm tās sastāvā (izskatījām arī jautājumu par saules enerģijas paneļu lietošanu uz privātīpašnieku ēku jumtiem); šobrīd pakārtoti tam notiek plašas Enerģētikas likumu grozīšanas ES valstīs;

            – atbalstīt austrumu partnerību; mūsu valstīm ir līdzīgs skatījums uz Latvijas “austrumu kaimiņu” (Rumānijai tas ir nozīmīgi, jo tai ir daļa kopīgas sauszemes robežas ar Ukrainu);

            – veicināt gaisa satiksmes attīstību starp Rumāniju un Latviju. Rumānijā arī publiskais sektors ir gatavs atbalstīt šādas iniciatīvas līdzās valstij, tāpec mūsu parlamentārā grupa apņēmās rakstīt vēstuli Satiksmes ministram un meklēt, ko varam darīt no savas puses.

Jau šovakar svinīgā pasākumā Mazajā Ģildē atzīmēsim arī Rumānijas Nacionālo dienu (oriģinālā gan tā ir tikai 1. decembrī, taču šis būs simbolisks pasākums Latvijā). Rumānijā ar šiem svētkiem tiek atzīmēta valsts apvienošana 1918. gada jūlijā, kad tautas pārstāvju kopsapulcē tika pasludināta Transilvānijas pievienošanās Rumānijai.