Baltijas Asambleja – tikšanās Viļņā

Šķiet, pagājusi vesela mūžība, kopš Baltijas Asamblejas triju dalībvalstu delegācijas varēja tikties klātienē. Kā senu draugu atkalredzēšanās 9. un 10. septembrī Viļņā notika BA konsultatīvās padomes tikšanās, Lietuvai noslēdzot tās prezidentūru.

Atgādināšu, ka BA jēga ir stimulēt triju Baltijas valstu valdību ciešāku sadarbību. Tas izpaužas savstarpēju jautājumu uzdošanā un oficialā atbildēšanā dažādās jomās, tostarp ekonomikā, vides aizsardzībā, veselībā un drošībā – vienlaikus trim Baltijas valstu valdībām.

Šoreiz akcents tika likts uz aizsardzību. Protams, arī tāpēc, ka tieši šajā laikā notiek Krievijas un Baltkrievijas militārās apmācības tuvu Baltijas robežām, kas sakrīt ar pret-vakcinācijas demonstrācijām Latvijā un Lietuvā. Tieši tobrīd, kad pulcējāmies Viļņā, notika jau otrā šāda demonstrācija – tiesa, sapulcinot arī (man nesaprotami, kāpēc) t.s. “tradicionālo ģimeņu piekritējus”.

Atšķirībā no pirmās reizes augustā, šoreiz demonstrācija noritēja mierīgā un saulainā atvasaras dienā, sanākot stipri mazāk cilvēkiem, nekā bija domāts. Varbūt tāpēc, ka šoreiz policijas specvienības bija atsauktas no Balkrievijas robežas. Drošības labad Lietuvas BA komiteja tomēr nolēma mūsu sēdes rīkot viesnīcas konferenču zālē, nekā kā ierasts parlamenta ēkā.

Šoreiz Baltijas valstu BA parlamentārieši arī nolēma – laiks atgādināt visām trim aizsardzības ministrijām, ka jāveic izpēti par tālās darbības raķešu artilērijas iekļaušanu valstu bruņojumā. Runa ir par M142 HIMARS daudzfunkcionālo raķešu artilērijas iekārtām, kas no viena furgona var izšaut vairākas raķetes līdz pat 300 km attālumā, vai citām līdzīgām.

Neviena Baltijas valsts atsevišķi nevar atļauties šādu sistēmu, bet nākotnē, drīzāk vai vēlāk, visas trīs valstis kopā varētu gan. Tāpēc jau šodien jāsāk analizēt iespējas, kā un kad šādu sistēmu iegādāties.

 Mūs aizstāvēs tikai tad, kad paši gribēsim sevi aizstāvēt.