‘Sastrēgumstundā’ – īsts sastrēgums

Vakar, skatoties TV diskusiju raidījumu „Sastrēgumstunda”, nācās zināmā mērā šausmināties par tajā valdošo gan dezinformācijas, gan vienkārši nezināšanas auru. Runājot par krīzes iemesliem Ukrainā, izskanēja daudz versiju, cita par citu absurdāka. Līdz pat tam, ka Ukrainā notiekošā asinspirts esot teju Vācijas ierosināta, lai iznīcinātu konkurentu tirgū.

Vispirms par neparakstīto asociācijas līgumu. Te jāmin, ka runa bija ne tikai par to, bet arī par visaptverošu un padziļinātu brīvās tirdzniecības līgumu, kas atceltu Ukrainai muitas maksu uz ES valstīm un faktiski ietaupītu Ukrainai pusmiljardu eiro gadā. Vai par šo būtu runājis diskusijas dalībnieks vakar raidījumā, kurš minēja, ka saistīšanās ar ES Ukrainai neko nedotu? Valsts ekonomikas modernizācija, ilgtermiņā IKP pieaugums 6% apmērā – tas acīmredzot ir šis runātāja domātais „nekas”.

Turklāt ES sniegusi ļoti lielu tehnisko palīdzību Ukrainas ekonomikas modernizācijai jau agrāk, summas mērojamas virs viena miljarda eiro!

Faktiski ES Ukrainai jau tagad ir trešais lielākais eksporta tirgus, pamati tam ir likti pat jau 90-ajos. Ukraina pārdod mašīnu iekārtas, ķimikālijas, izejvielas, lauksaimniecības produktus utt. Visus šos gadus pastāv abpusēji izdevīgi līgumi, kuriem šobrīd visaptverošs brīvās tirdzniecības līgums būtu ļoti labs papildinājums, bet asociācijas līgums kā jumts visam minētajam. Tāpēc izbrīna un sadusmo arī izskanējušais apgalvojums, ka šo līgumu noslēgšana liegtu Ukrainai tirdzniecību ar Krieviju, jo Ukrainai nāktos ieviest ES standartus.

Eiropas Savienības valstis šobrīd arī pašas tirdzniecībā sadarbojas ar Krieviju. Latvija taču tirgo savu produkciju uz Krieviju! Tāpat Vācija, Francija, Polija u.c. Vienīgais, kurš tiešām varētu rezultātā liegt Ukrainai tirgoties ar Krieviju, ir… pati Krievija. To tā arī darījusi – ieviešot embargo Ukrainas produktiem, pirms Janukovičs devās uz Viļņu novembra beigās, kad bija paredzēts parakstīt asociācijas līgumu ar ES.  Tāpēc jau arī neparakstīja. Bet, kad studenti Kijevā aizgāja par to demonstrācijā, viņus apsita policija. Tāpēc jau Ukrainas tauta tūlīt izgāja masveidā ielās, lai protestētu pret šo vardarbību!

Vai arī NATO devums Ukrainai būtu „nekas”? Ir ieguldītas diezgan lielas summas Ukrainas armijas modernizācijā, pārejā no padomju modeļiem uz rietumu stilu. NATO šobrīd arī dara daudz, lai Ukrainas krīzes „risināšanā” neiejauktos tās bruņotie spēki. Arī ASV prezidents Baraks Obama nule notikušajā Meksikas samitā savā runā teica: Ukrainas armija iejaukties nedrīkst. Bet Krievija rīkojas tieši otrādi – runājot agresīvas varas valodā. Necivilizēti, primitīvi.