Stenogramma: 20.02.2014

Latvijas Republikas 11. Saeimas ziemas sesijas astotajā sēdē – 2014. gada 20. februārī. Diskusija par grozījumiem “Enerģētikas likumā”.

Pilna Saeimas sēdes stenogramma: http://www.saeima.lv/lv/transcripts/view/227

Vārds deputātam Atim Lejiņam.

A.Lejiņš (VIENOTĪBA).

Godātais Prezidij, cienījamās dāmas, godātie kungi! Runa ir par enerģētiku, par enerģiju. Un es gribu jums mazliet pastāstīt fonu… pasniegt jums fona informāciju. Jūs droši vien daudz par to zināt, bet varbūt kaut ko arī jaunu no manis uzzināsiet. Piemēram, es jums jautāšu: kas ir lielākā gāzes ražotājvalsts pasaulē? (No zāles dep. J.Urbanovičs: „Katara! Katara!”) Nu, viss ir nepareizi! Nē! Nu parasti bija Krievija, vai ne, pirmajā vietā… Nē, Katara ir galīgi apakšā!

Kas ir pirmā lielākā ražotājvalsts šodien? (No zāles dep. I.Zariņš: „Amerika!”) Amerika! Pareizi! Zariņa kungam šoreiz taisnība! (Smiekli zālē. Daži deputāti aplaudē.) Otrajā vietā ir kas? Krievija! Trešajā vietā ir Kanāda.

Un ceturtajā vietā nāk Irāna (pie Irānas mēs vēlāk atgriezīsimies). Un tikai tad nāk visas tās arābu valstis.

Kā tas var būt, ka Amerika tagad ir vislielākā gāzes ražotājvalsts? (Un ne tikai gāzes! Pēc četriem gadiem tā būs arī lielākā naftas ražotājvalsts.) Vienkārši tāpēc, ka ir notikusi revolūcija: ir notikušas milzīgas, dramatiskas izmaiņas. Amerikā tagad iegūst gāzi vairāk nekā jebkad agrāk, un tas ir tāpēc, ka ir jaunas tehnoloģijas: panāk to, ka tā gāze, kas atrodas iežos, tiek sadrupināta ar dažādām tehnoloģijām, metodēm. Nāk ārā tā pati dabasgāze, bet – ar citādām tehnoloģijām.

Tagad padomājiet, ko mums tas nozīmē – gan Eiropā, gan pasaulē! Ja nu Amerika, kurai bija 33 – 33! – sašķidrinātās gāzes termināļi austrumu krastā, kas bija pilnu laiku nodarbināti, importējot sašķidrināto gāzi arī no tām pašām valstīm, tādām kā Katara un Saūda Arābija… Ja Amerika šodien vairs neimportē gāzi, tad – kas notiek? Protams, cena krītas.

Kā jūs domājat?… Vācija… Vācija, kurai ilgtermiņa līgums ar Krieviju, ar Gazprom, līdz 2035.gadam… Vācieši var pateikt krieviem tā: „Paskatieties, kas Amerikā notiek!”?! Un uzreiz Krievija nosit cenas. Uzreiz nosit cenas! Un Polija to pašu ir izdarījusi. Un vēl trakāk! Tagad Amerika jau pa drusciņai sāk pārdot gāzi pasaules tirgos. No tiem 33 termināļiem divi jau sāk nodarboties ar gāzes eksportu. Tas ir ļoti dārgs process, starp citu, – pārveidot termināli no importēšanas sistēmas uz eksportēšanas sistēmu. Bet tas lēnām tiek darīts.

Bet Amerika nesteidzas. Kāpēc? Tāpēc, ka Amerikā gāze ir tagad tik lēta, ka īstenībā gandrīz vairs neatmaksājas ražot gāzi. Un kāpēc tas ir izdevīgi Amerikas rūpniecībai? Tāpēc, ka Amerikā uzreiz rūpniecības izmaksas kritušās par divām trešdaļām. Tas nozīmē, ka Amerikas produkti pasaules tirgū tagad ir daudz lētāki nekā Eiropas.

Bet tanī pašā laikā tie, kas ražo gāzi, saka: „Mums vairs nav vērts to ražot, jo mēs neiesim par kapeikām strādāt!” Tāpēc Amerika ir spiesta ņemt vērā arī ražotāju intereses un sākt eksportēt.

Tātad ir divi termināļi, kas sāk jau eksportēt. Tas daudzums ir niecīgs, bet līdz 2020.gadam ir jau runa par 1,5 triljoniem – triljoniem! – kubikpēdu. Te Buiķa kungs ir matemātiķis. Izrēķiniet, cik 1,5 triljonos… cik kubikpēdu ir tajos kubikmetros! Katrā ziņā tas ir iespaidīgi.

Protams, mums ir jākonkurē ar… Eiropai jākonkurē ar Japānu, Ķīnu un Indiju. Bet runāsim par Angliju! Cik ārkārtīgi labi, ka ir konkurētspēja! Anglija ir apdāvināta jau tagad ar trim milzīgiem sašķidrinātās gāzes termināļiem, tai ir arī vesela virkne mazāku termināļu… Labi, viņi paši arī ražo to gāzi, bet tas iet uz leju – sāk izsīkt tie avoti. Bet Anglija ir savienota ar Norvēģiju, ar kontinentālo Eiropu caur Beļģiju, un tai ir tie termināļi.

Kas notika pirms mēneša? Gazprom vērsās pie Anglijas, pie tiem pašiem termināļiem, un piedāvāja gāzi, kas ir lētāka nekā tā, par ko Vācija maksā. Un Vācijai ir tiešais vads ar Krieviju. Un iedomājieties to situāciju: Gazprom tagad piedāvā… pārdos gāzi Anglijai lētāk nekā Vācijai! Protams, Vācija pateiks: „Mēs gribam to pašu!” Kāpēc? Tāpēc, ka Lielbrit… (Starpsaucieni no zāles: „Laiks! Laiks!”) Nekādi! Es trīs stundas vakarnakt lasīju…

Sēdes vadītāja. Lejiņa kungs, jūsu uzstāšanās laiks ir beidzies!

A.Lejiņš. Tāpēc es saku… (No zāles dep. I.Zariņš: „Lai runā!”) Pusminūtīti, pusminūti, jā! Vienu minūti tikai! Vienu minūti!

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt, ka Atis Lejiņš turpina runāt.

A.Lejiņš. Tāpēc ir tik svarīga tā konkurence. Un mums, pieņemot šos Enerģētikas likuma grozījumus, tik tiešām jāpieliek punkts… 2017.gada 3.aprīlim…

Un vēl pats jaunākais, ko tiešām… To, man liekas, neviens vēl nezina. Krievija piedāvā Irānai būvēt jaunu atomspēkstaciju, pretim saņemot – ko? Uzminiet – ko? (No zāles: „Ko?”) Naftu! Naftu! Krievijai vajag naftu! (Aplausi. Starpsaucieni.)