Īsas piezīmes par COSAC konferenci

Burtiski tikko norisinājusies kārtējā ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju (COSAC) konference Atēnās, kurā piedalījās arī pārstāvji no Latvijas Saeimas – Zanda Kalniņa-Lukaševica, Igors Pimenovs un es.

Vēl pirms konferences atklāšanas notika Eiropas tautas partijas (EPP) frakcijas dalībvalstu nacionālo parlamentu pārstāvju tikšanās, kurā spriedām par Žana Kloda Junkera vēlamību vai nevēlamību Eiropas Komisijas prezidenta amatam. Es aizstāvēju Junkera kandidatūru, atgādinot, ka arī mūsu Valdis Dombrovskis bija izvirzījies tuvu “spitzen kandidāta” amatam, bet EPP konferencē atkāpās no kandidēšanas tieši par labu Junkeram. Uzskatīju, ka tādēļ nav vairs ko debatēt, jo pati EPP Junkeru jau izvirzījusi EK prezidenta amatam. Izteicu arī pārliecību, ka reiz pienāks tā diena, kad Komisijas prezidents nāks no valstīm, kas atrodas Austrumos no Reinas. Šis komentārs izsauca klātesošo draudzīgu reakciju.

COSAC konferences gaitā debates patiesi iekaisa, kad runa bija par Ukrainu. Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Elmars Broks ievadīja sarunas, aizstāvot stingru nostāju pret Krieviju, taču zālē no dažām delegācijām bija arī jūtama nosliece saprast Krieviju, prasot jaunu attiecību uzsākšanu ar Krieviju. Jānorāda, ka sarunas par Ukrainu notika laikā, kad Krievija negaidīti nogrieza “gāzes krānu” Ukrainā. Arī Latvijas delegācijas locekļi aktīvi piedalījās debatēs – un varējām secināt, ka kopā ar Igauniju, Lietuvu, Poliju, Vāciju un citām delegācijām noskaņojums zālē nosliecās par labu Krimas aneksijas un Krievijas agresijas Austrumukrainā nosodīšanai.

Šeit arī es norādīju – Krievija ciena tikai “серьёзные люди”, proti – tādus, kam ir mugurkauls. Uzdevu jautājumu: “Vai mēs, Eiropā,  esam šādi nopietnie cilvēki?” Broks atzīmēja, ka Krievijas PR kampaņa Eiropā ir veiksmīga un Eiropai pagaidām nav atbildes uz to. Noteikti nevar būt runas par to, ka notiks “bussines as usual”, kā to pieprasa TOTAL šefs Christophel de Margerie. kura kompānija sacenšas ar EXXON un BP par piekļuvi Krievijas slānekļu naftas un gāzes krājumiem Sibīrijā. Kā atzīmēja Broks, diemžēl nav mūsu (ES) spēkos apturēt šo privātkompāniju darbības. Viņš arī izteica nožēlu, ka lielu Wintershall daļu savu akciju ir pārdevis Gazprom.