Stenogramma: par gāzes tirgu

Šodien Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Enerģētikas likuma grozījumus, kas paredz dabasgāzes tirgus atvēršanas principus no 2017. gada 3. aprīļa. Protams, lai likums jaunajā redakcijā stātos spēkā, tam vēl jāiet cauri citiem lasījumiem, taču pirmais solis ir sperts! Lūk, ko pats par to teicu Saeimas plenārsēdē:

(stenogramma)

“Jā, kolēģi! Beidzot tā stunda ir situsi, bet es gribētu iezīmēt dziļākas kopsakarības. Nupat Eiropas Savienība atbalstījusi Polijas un Lietuvas projektu – būvēt GIPL. Kas ir GIPL? Tas ir gāzes savienojums starp Poliju un Lietuvu. Tātad būs zemes… apakšzemes jeb virszemes gāzes savienojums ar Poliju un Lietuvu, no kurienes Lietuva varēs dabūt gāzi ne tikai no Polijas, bet no Vācijas un tālāk pat no Briseles.

Ne tikai tas. Polijā nupat sāk darboties viens ļoti liels sašķidrinātās gāzes terminālis pilsētā, kas saucas – piedodiet, man būs grūti izrunāt! – Svinoujstje. Un no turienes tad arī varēs dabūt gāzi no šī termināļa.

Tātad skatīsimies lielākās kopsakarībās, ka nav tikai tās… mēs vien, kas te tagad sēžam, te notiek liela politika visapkārt Baltijas jūras reģionā. Un mēs zinām, ka elektrības cenas tagad kritīsies, kā jau Lolita Čigāne teica. Un tāpat arī būs ar gāzes cenām, jo, tiklīdz kā Lietuva uzbūvēja savu termināli, – kas notika? Gāzes cenas Lietuvā kritās par 30 procentiem, kaut arī viņi pērk no tā paša “Gazprom”. “Gazprom” ir jāpārdod, “Gazprom” ir… “Gazprom” ir… Piedodiet! “Gazprom” ir bankrota priekšā. Tagad jau Krievijā runā, ka visi uzņēmumi ir jāsadala uz pusēm, tā ka viņi ir gatavi pārdot par jebkuru cenu. Un darīsim to tad arī caur Lietuvas termināli!

Gribētu arī pateikt, ka tie, kas lasa ārzemju avīzes, piemēram, “Finansial Times”, pirms nedēļas būtu varējuši ievērot, ka bija kāds… nu, pārāk liels raksts nebija, bet visai liels bija par to, vai Latvija pirks gāzi no Lietuvas termināla. Bija šausmīgi interesanti lasīt to, kas bija rakstīts, un to, kas bija starp rindām!

Un beigās… beigās, lai nepadarītu manu runāšanu pārāk ilgu, bija tas, ka “Latvijas Gāze” pieder galu galā “Gazprom”, un Igaunija jau pērk no Lietuvas gāzi, un tad redzēsim, ko Latvijā tālāk darīsim.

Lūdzu, tiešām darīsim to tagad visi pareizi un tā, kā mēs iepriekšējā Saeimā esam pieņēmuši, ka visai tai paketei jābūt gatavai 3. aprīlī 2017. gadā.

Paldies.”