Par gāzes tirgu Latvijā

Šodien Saeimas sēdē jau trešajā, galīgajā lasījumā pieņēmām Enerģētikas likuma grozījumus, kas paredz, ka gāzes tirgus Latvijā tiks atvērts iedzīvotājiem 2017. gada aprīlī. 

Pašlaik pie mums darbojas tikai viens uzņēmums – „Latvijas Gāze”, un ir tikai viens piegādātājs, tā pati Krievija. Faktiski tirgus atvēršana notiks vairākos posmos, sākot jau no šī gada 3. aprīļa, kad vispirms tiks pa darbības veidiem nodalīta „Latvijas Gāzes” grāmatvedība (4. aprīlī Latvija saskaņā ar ES direktīvu zaudēs „jauna” gāzes tirgus statusu).

Saeimas Preses dienests jau ziņo, ka – „Latvijas Gāzes” sadalīšana notiks ne vēlāk kā 2017. gada 3. aprīlī, ja vien jau agrāk Latvijas dabasgāzes sistēma nebūs tieši savienota ar jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju, starpsavienoto dabasgāzes sistēmu vai arī, ja dominējošā piegādātāja daļa kopējā Latvijas dabasgāzes patēriņa nodrošināšanā būs kļuvusi mazāka par 75 procentiem.

Sākotnējais likumprojekts paredzēja gāzes tirgu 2017. gadā tomēr neprivatizēt, ja nebūtu uz to brīdi apmierinošas alternatīvas. Tomēr mēs likām uzsvaru uz to, ka tiek noteikts šis obligātais termiņš – un tālāk valstij jau no šī brīža jādara viss, lai 2017. gadā šīs alternatīvas jebkurā gadījumā būtu.

Šādam lēmumam bija beidzot jānāk, jo ir neiespējami valstij dabūt investīcijas, ja nav iepriekš zināmi spēles noteikumi – kad beigsies monopols. Piedevām, uz lēmuma pareizību norāda arī šī brīža ģeopolitiskais fons, jo sevišķi notikumi Ukrainā, Krimā. Tiesa, Ukrainai šobrīd arī ir radusies iespēja mazināt atkarību no Krievijas gāzes piegādes – vismaz divas Vācijas firmas, E.on un RWE, jau apliecinājušas gatavību piegādāt Ukrainai gāzi no saviem resursiem. Ar RWE šāda vienošanās pastāv faktiski jau no 2012. gada, kad tika parakstīts pamatnolīgums par piegādes mehānismu veidošanu.